Latest Posts

Черният рицар: Възраждане - Ревю

By 9:10

 

Ето на,  свърши се! „Черният рицар: Възраждане” последната част от трилогията за човекът прилеп от известно време е вече по екраните и трупа завидни гущери в банковата сметка на създателят му Кристофър Нолан. Наред с всички тях интернет пространството се наводни и с купища ревюта, някои от които смъкват самочувствието на режисьора обратно на земята или му действат като ритник за събуждане от съня, в който е изпаднал през полседните няколко годинки. Нолане, както успя да ми се издигнеш в очите с Генезис така главоломно се сгромоли с послдения Батман…Как можа бе Нолане, да сътвориш това. Заслужаваш як шут в гъ*ът за това, че успя да се усереш точно накрая.


След страхотния „Батман в началото” където Нолан ни показа неговия Готам и филм за супергерой, в който не ни се налагаше да гледаме поредните лабораторни грешки на смахнат химик или неканени извънземни дошли на Земята да вършат бели. Филма ни показа супер реалистичен свят със супергерой, който не прави магии или не се премята от небостъргач на небостъргач за да изпълни своята мисия. Опиянен от тази супер-реалистичност, Нолан реши да продължи по същия начин и в следващата част. Черният рицар”, там се наблегна на злодея. Вярно създадоха персонаж, който ще се запомни, а Леджър просто правеше това, което умееше най добре – играеше. На него беше възложена не леката задача да поддържа филма жив, защото още там се усетиха нещата, че не стъпват в правата посока. Филма просто се изчерпа и тук някъде трябваше да се захвърли черния костюм в гаража, а Кристофър да се заеме с нещо друго. Но уви не след дълго, когато мина шума около Черният рицар взеха да се чуват слухове за Възраждане.

Ако някой до момента си е направил труда да прочете до тук това, което съм написал няма да му е много трудно да разбере, че филма някак си не успя да ме впечетли, като се има в предвид, че е филм на този режисьор. Дали тръгнах с големите торби очаквания или просто самия филм не струва фактите сочат, че съм абсолютно разочарован от случилото се на екрана. Ако в предните части Нолан се е старал да поддържа релистичност, то тук също е успял, но начина по който я е представил е твърде елементарен и скучен. Чудя се и се мая след като се следва реалистичност, как може сценарий писан от двамата братя да допусне злодеите да затворят цялата милиция в канализацията. Не това не е тъпа шега, точно това се случва, точно това е плана на лошите, забележете 3000 униформени чичковци стоят затворени под земята в продължение на месеци. И това е сътворено от хората, отговорни за Престиж, паднали на такова ниво, за да ни поднесат типична холивудска шитня. Определено следващото нещо, което ще сътворят братята Нолан, ще се следи с интерес, не за друго, а за да се разбере дали наистина са си загубили някъде умовете или просто са се продали в името на бизнеса, особенно с този хепи енд силно се съмнявам за второто.

Както казах „Черният рицар” блестеше съз злодея си, тук също имаме такъв, но с тази разлика, че изобщо не блести. Не блести, защото няма за какво. Злодей сложен просто колкото да има такъв, доказва отново, че филма е захабен и недопълващ се с останалите части, където всеки от злодеите си имаше точна и ясна цел. Тук просто имаме една буца мускули с наморник на лицето си, който изпълнява нечии заповеди. По план е трябвало този злодей да засенчи с цялата си мускулна маса перфектното представяне на Жокера, но ще ме извинявате, но няма как да се съглася с това. По никакъв начин това няма как да стане само с деформирания глас на Бейн и тази ненужна интонация на говора му. За всичко това този път няма никаква вина самия актьор, Том Харди се бори, бори се със сценария, който така безкомпромисно го е окастрил от към развитие. Изпълненията на останалите актьори е на ниво и да одбележа нещо за Ан Хатауей, незнам дали се справя добре с ролята си, но на мен ми харесва нейната игра, като се има в предвид, че появата и във филма е от изключителна важност.

И накрая остана да спомена още едно име допринесло за моето разочарование от филма като цяло, чието лице неможе да зърнем никъде из филма, а само инициалите му във финалните надписи, това е Цимер. Музиката дело на този човек просто кънтеше във всяка една проклета секунда, но не се притеснявайте, ако случайно заспите по време на прожекцията силните звуци сложени под кадър и над кадър, в повечето случаи абсолютно не съответстващи на случващото се на екрана, ще ви събуждат и напомнят за какво сте дошли. И все пак имаше места, където технически мащабните сцени в комплект с жестоко усилената музика съвпадат и въздействат.

В заключение казвам, че за мен новата история за човекът прилеп започна изненадващо добре, и завърши изненадващо зле. Като човек запознат с творчеството на Нолан и екипа му просто бях изненадан, че ще го кажа, но този филм се нарежда сред най – слабите му, а те не са никак много лично за мен. Непростимо е да ни лъже с тези евтини трикове наподобяващи оригинален сценарий. Все пак това беше филм за супергерой, но след като се гони реалност, каквато се опитваха да ни внедрят в предните две части, такива номера такива номера каквито ни сервират тук са просто недопостими.

You Might Also Like

0 коментара