Latest Posts

Здрач: Зазоряване Част 1

By 9:04

 


Не знам защо гледах този филм, нито знам защо не се отказах още на първата сцена, в която Джейкъб демонстративно си свали тениската, показвайки телесата си. Въпреки всички предупреждения, които получих, въпреки препоръките, които ми даваха вече сбълскали се с последното лайно наречено по имено Здрач, отидох завлечен от група вампирясали фенки макар предварително да знаех, че “Зазоряване” ще мирише на мърша. Но ако го погледна от добрата му страна, ако не бях го гледал нямаше да мога да си излея всичката гняв насъбрала се в мен след тази така или иначе провалила се филмова година.

Не знам за вас, но „Здрач” е една от най-депресиращите филмови поредици, която съм гледал през не дългия си животец. Това го доказват не един или два факта! Здрач е възможно най – досадното нещо случващо се през последните години във филмовия бранш. Когато гледах първата част, подлъган естествено от трейлъра, успях да го издържа до първите 20 минути, но след като онази споменатата група фенпирки ме заковаха пред телевизора и ме накараха насилствено да я изгледам до край, в мен се породиха смесени чувства! Първо не можах да разбера нищо от филма, поради простата причина, че просто нищо не се случваше и второто нещо, което неможах да си обясня бе от къде се навъдиха всички тези гърли врещейки в мокрите си сънища името на онази с прахта на лицето! Втората и третата част не съм си правил труда да ги пускам дори, защото все още усещам уврежданията на мозъка си след първото изтезание. До ден днешен! С риск да получа вече крайни увреждания се довлякох този път до киното, ПЛАТИХ си билета и влязох със сълзи на очите си и бръснарско ножче в ръка - забележете ДОБРОВОЛНО!

Светлините загаснаха, трейлърите тръгнаха, а пулсът ми се учести. Филмът неизбежно започна. Какво да ви кажа, просто недоумявам как може да има толкова простотия по този свят. След като разделиха последния Потър на две, гениалните умове от Здрач решиха да направят същото и познайте поради каква причина? Ще ви я кажа на кратко - прекалено много хартиен материал за филм с продължителност два часа! WTF!? Истината е далеч от това твърдение и предполагам всеки  един средно интелигентен човек на тази планета, интересуващ се поне малко от кино се сеща  какво се случва на касите пред киното когато излезе някоя от частите! Хиляди заблудени средностатистически тъпи кифли се втурват към киносалоните, като невидели барабр с тях замъкнали и гаджетата си, защото в противен случай няма да стъпят повече в кино зала на нещо по различно от филм зовящ се Здрач. Разбирате на къде бия нали… защо да правят един филм след като, може да направят сватба с продължителност 40 минути, едно е*ане още толкова и едно раждане 50 и така да остане още материал за още един филм. Защо да ни вземат парите веднъж след като могат да ни ударят два пъти? Това са въпроси на които всеки би си отговорил стига да не е едно от онея заклети фенчета на въпросната сага, за които всичко казано против филма се води за хейт, а авторът за човек нерзбиращ от кино! о.О

Да точно така, филма се състои точно от 3 главни момента, които трябва да ни убедят, че в историята има толкова много неща, че просто няма как да минем само с един филм. И така филма не губи никакво „ценно” време и веднага след  лъскавия надпис се появяват другите лъскави неща, а именно личицата на нашите герои изтръпнали и „пребледнели” защото им предстои не какво да е, а сватба! Свадбата между двамата възлюбени – съвсем обикновенната дървена Бела и онова бялото платно Еди, което по някакъв начин трябва да ни убеди, че е вампир?! Приготовленията и протичането на цялата церемония отнемат около 40 минути екранно време, защото няма нищо по - важно от това да видим как се носят дънери насред гората! Всичко е толкова изпипано и провлачено, че не си хабят никак лентите и са ни показали възможно най – подробно цялото събитие – Свадбата мечта, за която всяка една 14 годишна без да иска подмокряща се мома мечтае. Първото доказателство, че филма е предназначен за малки неузрели пикли. Един от любимите ми моменти е момента, в който пребледнялата Бела закрачва към либето си гушната от своя папа с физиономия по умряла дори и от дъската на гардероба ми! Сцената трябва да прелива от чувства и любовно настроение, но явно тук екипа не ги е ударила музата на любовната поезия и са окепазили цялата церемония. Повярвайте ми в рекламата за маргарина Томи  има сто пъти по - голямо тържествено настроение отколкото това, което ни предлагат във филма, но това няма значение, защото накрая Едуард пак намазва с Бела!

Веднага след  5 минутната лигава целувка всички изпадат в танци манци до зори, когато двамата си хващат чукалата и се отправят на /… познайте къде.. / меден месец, където най – накрая ще станем свидетели на най – иновативната форма на съвкупление, а именно на човек и вампир! Отново WTF?! o.O Романтиката се лее като из ведро, докато Едуард си кисни гениталиите в солената вода, жена му извършва сложни процеси над себе си, за да може да се чувстват и двамата перфектно докато Еди си извършва съпружеските задължения. И дългоочаквания момент настъпи, двамата са в леглото и си разправят мръсни секс истории допълнени със сюрреалистичен бурен /бурен бурен, колко да е бурен? Колкото им струва леглото може би./  секс. Шегувам се разбирасе! Сцената е умишлено цензорирана и от всичко се виждат само 2 – 3 поклащания на Едуард обяздил прИтеснената Бела. Нима вие очаквахте нещо друго?! Нали се сещате, че ако бяха ни сервирали един як секс рейтингът на филма нямаше да бъде  PG-13, а поне 15! И какво от това ще си кажете вие. Ами точно тези под-15 годишни читатели на тухлите на Майър просто нямаше как да се сдобият с безценното билетче, а това би било непростим финансов гаф.

И след  тази запомняща се сцена на съвременното кино изкуство идва момента, който до ден днешен никой неможе да ми обясни с прости, написани на български, думи. Късна утрин, г-ца Кълън усеща остро пробождане в областта на стомаха, но спокойно не е пишока на съпругът и нито е Остра вирусна инфекция /знае ли човек/, а е чудото, което никъде не се обяснява. Бела е бременна! За трети път, WTF?! o.O В този момент, докато аз се чудех как така вампир е способен да заплоди човешко същество /доколкото може да се каже, че Бела е такова/ всички около мен чели книгата започнаха превъзбудени да ми обясняват и да гледам внимателно, как отрочето и щяло да започне да я гризе от вътре навън?! Колко повърхностен трябва да си, за да не си зададеш въпрос от нормално човешко естество? И колко зле трябва да си с централния мозък, за да твърдиш, че това е стойностен филм, заслужаващ вниманието ти?

За всичко е виновна оная дрипла Стефани Майер с болния си мозък. Драсканиците и трябва да бъдат забранени със закон и тя самата да бъде изгорена най – демонстративно на клада! Книгите и филмите и вече взеха своите жертви, хора умират в кино салоните, други просто откачат! Ако не се вземат мерки в най – скоро време има вероятност след края на всичкото това да се появи нещо друго, което определено този път ще вкара в психиатрията и мен самия.
Освен, че Здрач – Затъпяване е пренаситен от смислови небивалици, той куца и от към актьорска игра, музика, а операторксата работа надали може да спаси всичко това! Непрофесионализма се забелязва от далеч и преобладава горе доло в целия каст. Бела продължава да си стои като, пън и във всяко едно състояние тя изглежда по съвсем един и същи начин, както казах по горе, в една дъска има много повече живот отколкото в актьорските способности на младата актриса. Едуард застанал плътно до протежето си не прави никакво изключение, а изненадата тук беше, че другият хубавец, Лаутнър, е орязан от сцените и почти не се забелязва, но и тук още в самото начало той не пропусна да ни покаже какво е направил с телесата си в последната година. Ефектите отново са на поразително ниско ниво, като доказателство мога да дам горските кучета, направени по най – безхаберния и непрофесионален начин.

Умишлено гледам да се сдържам и да крия коментара си за писателката на историята, защото не съм се и допирал до хартиените и носители. А ако реша все пак някога да го направя ще са от голяма полза в някои други моменти от жизнено важните процеси, за съществуването на един нормален организъм /Отделянето – по цензорирано немога да го кажа, все пак и аз рейтинг гоня/ И накрая след като пиша този текст, може да се сетите сами, че все пак не използвах бръснарското ножче, но затова пък съм си го запазил за следващия път, когато отново живо умряло сакато и психично болно ще се навдигне и ще се довлече, до киното отново, а до тогава ще се радвам на филми като Подземен свят, Мъж на ръба и тем подобни, което не е кой знае каква похвала.

Лична оценка: 2/10

You Might Also Like

0 коментара